رییس دانشگاه علوم پزشکی قزوین:

86 درصد افراد بالای 18 سال استان قزوین، کم تحرک هستند

1396/12/11 جمعه

دکتر منوچهر مهرام، رییس دانشگاه علوم پزشکی قزوین در اولین مجمع سلامت استان قزوین ضمن ارایه گزارش بررسی سلامت مردم قزوین در سال 1395 گفت: در استان قزوین 78 درصد عامل مرگ، بیماری های غیرواگیر بوده است و اضافه وزن و چاقی نیز در افراد بالای 18 سال، 60.3 درصد و کم تحرکی 86 درصد است.

نخستین مجمع سلامت استان قزوین با مشارکت استانداری، دانشگاه علوم پزشکی، خانه مشارکت مردم در سلامت و دستگاه های اجرایی استان با شعار تحرک بدنی نوید بخش سلامت و نشاط، روز پنج شنبه 11 اسفند 96 در سالن اجتماعات استانداری برگزار شد.

تلاوت آیاتی از قرآن کریم و اجرای زنده سرود ملی جمهوری اسلامی توسط گروه موزیک نیروی انتظامی استان آغازگر برنامه های نشست این مجمع بود و در ادامه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین به بررسی آخرین وضعیت سلامت مردم استان قزوین پرداخت.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین به تغییر نوع بیماری ها اشاره کرد و افزود: در گذشته، تلفات بیماران عفونی و واگیردار زیاد بود، اما امروز این اتفاق را نداریم و بیماری های غیرواگیر، عامل اصلی مرگ و میرها شده است.

دکتر مهرام اظهار کرد: ما وقتی از سلامت حرف می زنیم، منظورمان همه ابعاد سلامت است و بیماری های واگیر و غیرواگیر بخشی از آن است. وی افزود که سلامت روانی، اجتماعی و معنوی از دغدغه های متولیات سلامت است.

متولی سلامت استان از مردم و مسؤولان خواست تا برای حفظ و ارتقای سلامت، تلاشی مضاعف داشته باشند و بیان کرد: 80 درصد سلامت مردم به دو عامل وراثت و دیگر عوامل اجتماعی مربوط می شود و نقش دستگاه های متولی اصلی سلامت تنها 20 درصد است؛ پس بنابر این باید روی ابعادی کار کنیم که نقش 80 درصدی دارند.

دکتر مهرام، سخنان خود را با چهار توصیه به پایان برد و گفت: اگر ما چهار توصیه را جدی بگیریم تا حدودی از بیماری های غیرواگیر پیشگیری کرده ایم. تغذیه سالم، تحرک بدنی، پرهیز از دخانیات و کاهش استرس ها و فشار های روانی، چهار نکته ای است که سلامت ما را تضمین می کند. وی ادامه داد که در این میان تحرک بدنی که به عنوان شعار این مجمع انتخاب شده است، راحت ترین و مهم ترین کاری است که بدون هزینه و تنها با کمی اراده می توانیم انجام دهیم و دیگران را نیز برای این کار تشویق کنیم.

بررسی سلامت از ابعاد مختلف

دکتر نرگس رستمی، کارشناس ارشد معاونت امور اجتماعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دیگر سخنران این مجمع بود که به تبیین مفهوم اجتماعی شدن نظام سلامت پرداخت و از برگزاری مجمع کشوری سلامت با شعار «مشارکت مردم در تحول سلامت» در اردیبهشت سال 1397 خبر داد.

دکتر داوود محمدی، نماینده مردم شهرستان های قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنان کوتاهی با تقدیر و تشکر از برگزار کنندگان این مجمع، نقش مردم را در حفظ سلامت مهم دانست و افزود: نمایندگان مردم در مجلس برای تهدید کنندگان سلامت از جمله مالیات و عوارض برای دخانیات، قوانین خاصی وضع کرده اند و بناست این عوارض نیز در حوزه سلامت و تربیت بدنی هزینه شود.

آخرین سخنران اولین مجمع استانی سلامت، مهندس عبدالمحمد زاهدی، استاندار قزوین بود که سخنان خود را با تشکر و قدردانی از برگزار کنندگان و همچنین شرکت کنندگان این مجمع شروع کرد و نگاه نادرست به مفهوم سلامت و محدود کردن آن به درمان و بیمارستان ها را یادآور شد و اضافه کرد: وقتی از سلامت صحبت می شود، در فرهنگ ما، بیشتر بیمارستان و درمان تصور می شود و کم تر عوامل موثر دیگر را در نظر می گیریم.

استاندار قزوین عنوان کرد که مردم به سلامت توجه ندارند، بخصوص در اختلالات روانی اصلا توجه نمی کنیم و جامعه کم تر آموزش دیده است تا با چنین بیمارانی برخورد مناسب داشته باشد؛ پس باید در آگاه سازی  و حساس سازی مردم نسبت به سلامت خودشان توجه کنیم.

مهندس زاهدی به موضوع دیگر تاثیرگذار در سلامت اشاره کرد و گفت: موضوع دیگر، خود درمانی است که خیلی هم رونق دارد و اگر پزشک خانواده را دنبال می کردیم، شاید مردم از خوددرمانی پرهیز می کردند.

استاندار قزوین، فرهنگ و باورها را نیز از عوامل تاثیرگذار دانست و بیان کرد: فرهنگ و باورهای در سلامت نقش مهمی دارد؛ سلامت صرفا درد نیست، هر نوع تغییری که در فعل و انفعالات بدن صورت می گیرد، منشاء آن صرفا درد نیست، بلکه درمان های دیگر مد نظر است و این باورها باید تغییر کند.

مهندس زاهدی گفت که مسوولیت سلامت فقط با وزارت بهداشت نیست و همه مسوول هستیم، عدم تحرک اولین مسئله ای است که باید جامعه به آن بپردازد و مردم، شهرداری ها، تربیت بدنی و سازمان های مردمی باید در این موضوع ایفای نقش کنند.

در پایان اولین مجمع استانی سلامت، از مدیران دستگاه های اجرایی، مدیران سازمان های مردم نهاد، مدیران واحدهای تولیدی کشاورزی و خدماتی و افرادی که با اقدامات سلامت محور خود در ارتقای شاخص های سلامت استان قزوین نقش داشته اند، با اهدای لوح سپاس تقدیر شد.