درمان های غیر علمی شپش، باعث مسمومیت و دیگر عوارض جانبی خواهد شد
شپش حشره خونخوار و انگل خارجی بدن انسان است که قدمت آلودگی آن به دوران قبل از تاریخ بر می گردد. شپش سر در کودکان، بسیار شایع تر از بالغین بوده و در دخترها شایع تر از پسرهاست. درمان های غیر علمی شپش(پدیکلوزیس)، باعث مسمومیت و دیگر عوارض جانبی خواهد شد.
فیروزه کاویانی کیا، کارشناس مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین که در جمع 34 تن از اولیای دانش آموزان مدرسه دخترانه نجف آباد این شهرستان سخن می گفت، ضمن بیان مطلب فوق، افزود: آلودگی به شپش از شایع ترین آلودگی های انگلی در سراسر دنیاست که می تواند موجب طرد اجتماعی افراد و خانواده های مبتلا شود. وی ادامه داد که شپش همچنین می تواند باعث اُفت تحصیلی دانش آموزان به علت بی خوابی ناشی از خارش شبانه شود.
کاویانی کیا اظهار کرد: شپش به جامعه و یا طبقه اجتماعی خاصی مربوط نبوده، بخصوص در اپیدمی ها می تواند اقشار مختلف جامعه را مبتلا سازد و مدارس و مهدهاي كودك ،در نقاط مختلف دنيا يكي از مهم ترين محل هاي بروز اين بيماري هستند.
ایشان با اشاره به اینکه آلودگي به شپش علاوه بر ايجاد مشكلات رواني براي دانش آموزان و خانواده آنان مي تواند موجب اختلال جسمي و بيماري هاي ثانويه منتقله از طريق شپش شود؛ عنوان کرد: شپش از خون انسان تغذيه مي كند و بزاق شپش حاوي مواد ضد انعقادي است كه از لخته شدن خون جلوگيري مي كند و خارش شديدي را موجب مي شود.
این کارشناس با بیان اینکه تنها راه تشخيص قطعي، ديدن رشک (تخم شپش) یا خود حشره بالغ (شپش) در سر است، راه های انتقال را از طريق تماس مستقيم افراد سالم با افراد آلوده و استفاده از وسايل شخصي آلوده، مثل: لباس ها، كلاه، روسري، برس، شانه، حوله، ملحفه و پتو عنوان کرد.

پيشگيري
 رعايت بهداشت فردي، استحمام مرتب و منظم، شانه كردن موهاي سر در روز به دفعات، در شرايط آلودگي شديد شستشوي لباس و ملحفه در آب جوش به مدت 30 دقيقه و يا استفاده از اطو و خشك كن، عدم استفاده از لوازم شخصي و لباس هاي افراد آلوده، معاينه مجدد دانش آموزان پس از بازگشت به محيط  آموزشي بعد از تعطيلات، جداسازي لباس هاي دانش آموزان در زنگ هاي ورزش به صورت نگهداري در كيف هاي دستي جداگانه و بررسي كليه افراد خانواده در صورت ابتلای يكي از اعضا، از روشهای پیشگیری از شپش است که کاویانی کیا به آنها اشاره کرد.

درمان
کارشناس مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت شهید بلندیان، رعايت دقيق اصول بهداشت فردی، استحمام و تعويض منظم و صحيح البسه و استفاده از شامپوي پرمترين را از راه های درمان پدیکلوزیس عنوان کرد و گفت: درمان های غیرعلمی شپش، مثل: استفاده از نفت، سوسک کش، سم و پیف پاف در سر دانش آموزان مبتلا، نه تنها باعث درمان فرد آلوده نمی شود، بلکه موجب مسمومیت و دیگر عوارض جانبی خواهد شد.

روش استفاده از شامپوي پرمترين
ایشان در خصوص روش استفاده از شامپوی پرمترین گفت: ابتدا موها را با آب مرطوب کرده، سپس با شامپوي پرمترين موها را كاملا آًغشته كرده تا شامپو، به سر و ساقه موها برسد و پس از 10 دقيقه با آب فراوان، شسته شود و برای نتيجه گيري بهتر، يك هفته بعد نيز تكرار شود.

راه هاي مبارزه
این کارشناس بهداشتی تأکید کرد: درمان مناسب فرد آلوده و ساير افراد خانواده -كه پس از مشاهده آلودگي در يكي از اعضاي آن  خانواده از طريق معاينه شناسايي شده اند- به طور همزمان، مطابق دستور مراكز خدمات جامع سلامت و خانه های بهداشت با استفاده از داروي ضد شپش پرمترين، اتوكردن لباس ها (به خصوص درزهاي لباس ها)، جوشاندن كليه وسايل شخصي فرد آلوده، لباس هاي زير و رو و ملحفه در آب جوش به مدت نيم ساعت و شستشوي منظم و يا پودرپاشي (مانند پودركوپكس) طبق دستورالعمل شركت سازنده برای وسايل خواب و ساير وسايلي كه قابل شستشو نيستند، است.

هشدارها
کاویانی کیا با این هشدار که كساني كه سابقه تشنج و صرع دارند، نبايد از شامپوی پرمترین استفاده كنند، گفت: اين دارو ،خوراكي نيست و در صورتي كه خورده شود، ايجاد مسموميت شديد مي کند. وی اضافه کرد که اگر اين دارو به طور اتفاقي خورده شود ،بايد بلافاصله شخص مسموم به نزديك ترين مركز درمانی منتقل شود و بي خطر بودن دارو براي كودكان زير دو سال نیز هنوز ثابت نشده است.