بیرون افتادن دندان در اثر ضربه و کاشت مجدد آن

1396/10/9 شنبه

یکی از موارد اورژانسی در درمان های دندانپزشکی، مواجهه با دندان بیرون افتاده از فک است که البته بیشتر در کودکان، بخصوص در سنین شش تا 12 سالگی و به خاطر پُر جنب و جوش بودن آنان در بازی ها و فعالیت های ورزشی، اتفاق می افتد.

دکتر مرجان بلبلیان؛ معاون آموزشی و استادیار عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، با بیان این مطلب افزود: ضربه در تمام سنین در پسرها شایع تر از دخترهاست و عمدتا دندان های ثنایای میانی (بخصوص در حالت جلو زده) دچار صدمه و گاهی بیرون افتادن از فک می شود.

معاون آموزشی دانشکده دندانپزشکی قزوین همچنین اضافه کرد: در صورتی که فرزندان شما یا اطرافیانتان دچار آسیب بیرون افتادن دندان شدند، باید به نکات زیر توجه کنید:

-   آرامش خود را حفظ کنید و به دنبال دندان بیرون افتاده بگردید.

-   پس از پیدا کردن دندان، آن را از قسمت تاجش (قسمت سفید) بگیرید و از دست زدن به ریشه خودداری کنید.

-   دندان را زیر جریان ملایم آب سرد بشویید و سپس آن را در جای خود در استخوان فک قرار دهید.

-   با استفاده از گاز استریل یا دستمال کاغذی -که بین دندان ها قرار می دهید- از بیمار بخواهید دندان ها را با فشار ملایم روی هم قرار دهد.

-   در صورتی که به هر دلیل امکان قرار دادن دندان را در جای خود ندارید، فوری دندان را داخل لیوان حاوی شیر قرار دهید. اگر شیر در دسترس نبود، بعد از شستشو، دندان را در حفره  دهان بیمار (جهت جلوگیری از خشک شدن) قرار دهید و بیمار را سریع به دندانپزشک برسانید. زمان حیاتی برای حفظ حیات سلول های الیاف دندانی 30 دقیقه است.

-   در صورتیکه تلفن دندانپزشک را در اختیار دارید، ضمن رساندن بیمار به محل کار دندانپزشک از راهنمایی های او استفاده کنید.

دکتر بلبلیان، با بیان اینکه دندانپزشک بر مبنای سن بیمار و شرایط دندان جدا شده، اقدام درمانی لازم را برای کاشت مجدد دندان انجام می دهد؛ توصیه کرد: در کاشت مجدد دندان، تزریق واکسن کزاز و تجویز آنتی بیوتیک به بیمار نیز باید مد نظر باشد.