شهرستان البرز، محل اجرای آزمایشی «غربالگری بیماری های متابولیک ارثی» در استان قزوین شد

1396/12/17 پنجشنبه

شهرستان البرز به عنوان محل اجرای آزمایشی «غربالگری بیماری های متابولیک ارثی» در استان قزوین در سال 97 از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تعیین شده است.

دکتر سولماز فرخ زاد، مدیرگروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در نشست با دکتر علیرضا مهرعلیان، مدیر شبکه بهداشت-درمان شهرستان البرز و کارشناسان ستادی مبارزه با بیماری های غیرواگیر این شبکه، این موضوع را بیان کرد و گفت: با اجرای این برنامه به صورت پایلوت در البرز قرار است ایرادات برنامه، مشخص شده تا پس از رفع، در کل استان، اجرایی شود.

وی عنوان کرد: بیماری های هدف برنامه غربالگری نوزادان برای بیماری های متابولیک ارثی، شامل 22 بیماری است که از طریق نمونه گیری پاشنه پا نوزادان قابل تشخیص است.

مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در خصوص بیماری های متابولیک ارثی، گفت: این بیماری ها به طور عمده ناشی از نقص ژنتیکی در تولید یا عملکرد یکی از پروتئین ها در بدن است و بیشتر آن ها در سنین پایین تظاهر می یابند و تقریبا در غالب این بیماری ها سیستم عصبی مرکزی به صورت اولیه و یا ثانوی درگیر می شود.

به گفته این مقام مسؤول، ضایعات شدید مغزی، عقب ماندگی ذهنی، فلج های عضلانی، مشکلات کبدی، سنگ های ادراری، نارسایی های چشمی (مانند: کاتاراکت و گلوکوم) و بیماری های قلبی از عوارضی هستند که در این بیماری ها ایجاد می شود.

دکتر فرخ زاد همچنین گفت: بیماری های متابولیک ارثی اغلب در اوایل شیرخوارگی با حملات کمبود متابولیک -که تهدید کننده حیات هستند- تظاهر می یابند. وی تصریح کرد که هر یک از بیماری های متابولیک ارثی نقش کوچک، اما در مجموع، تاثیر قابل توجهی در مرگ نامشخص شیرخوار دارند.