شرح وظایف

تعاريف و وظايف

آیین‌نامه بهداشت‌ محيط

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در اجراي بند (2) ماده (1) قانون تشكيلات و وظايف وزارت بهداشت ـ درمان و هيأت محترم وزيران در جلسه مورخ 24/4/71 بنا به پيشنهاد شماره 1320 مورخه 11/2/70 وزارت بهداشت- آموزش پزشكي (مصوبه 3/3/67 مجلس شوراي اسلامي) آیین‌نامه بهداشت محيط را به شرح زير تصويب نمود.

ماده 1 ـ  تعاريف:

الف ـ بهداشت محيط:

بهداشت محيط عبارتست از كنترل عواملي از محيط زندگي كه به گونه اي روي سلامت جسمي ـ رواني و اجتماعي انسان تأثير مي‌گذارند.

ب ـ آب آشاميدني:

آب آشاميدني آب گوارايي است كه عوامل فيزيكي ـ شيميايي و بيولوژيكي آن در حد استانداردهاي مصوب باشد و مصرف آن عارضه سوئي در كوتاه مدت يا دراز مدت در انسان ايجاد نكند.

پ ـ آلودگي آب آشاميدني:

آلودگي آب آشاميدني عبارتست از تغيير خواص فيزيكي ـ شيميايي و بيولوژيكي آب به گونه‌اي كه  آن را براي مصرف انسان  زيان‌آور سازد.

ت ـ كنترل بهداشتي:

   منظور از كنترل بهداشتي، بازديد و بررسي بهداشتي مراكز مشمول اين آیین‌نامه به منظور اعمال ضوابط بهداشت محيطي می‌باشد.

 ث ـ مراكز كاربرد پرتوهاي يونساز در پزشكي:

 مراكز كاربرد پرتوهاي يونساز در پزشكي مراكزي هستند كه با استفاده از پرتوهاي يونساز زير نظر مسئولين متخصص مربوطه به تشخيص يا درمان بیماری‌ها پرداخته و شامل مراكز راديو لوژي ـ راديوتراپي و راديو ايزوتوپ می‌باشد.

 ج ـ اماكن عمومي:

ليست كليه اماكن عمومي

شامل بيش از 35 نوع:

مراكز آموزشی، تربيتي و پرورشي، پرورشگاه، آرايشگاه‌هاي مردانه، استخرهاي شنا، ترمينال‌هاي مسافربري، راه آهن، خوابگاه‌هاي دانشجویي، سالن‌هاي آرايش زنانه، پيش دبستاني و مهدكودك‌ها، مراكز توليد پرتوهاي يونساز، آزمايشگاه‌هاي تشخيص طبي، مهمانخانه‌ها، مراكز درماني، حوزه علميه، فرودگاه، سالن‌ها و باشگاه‌هاي ورزشي، غسالخانه، گورستان، حمام‌هاي عمومي زنانه، پانسيون‌ها، بيمارستان‌ها، پادگان‌ها و مراكز نظامي و انتظامي، مجتمع‌هاي بهزيستي، مسافرخانه‌ها، مراكز تفريحي و پارك‌ها، زندان‌ها، حمام‌هاي عمومي مردانه، هتل‌ها، مهمان‌پذيرها، متل‌ها، مجتمع‌هاي پزشكي، مطب‌ها، دانشكده و دانشگاه‌ها، مراكز نگهداري سالمندان، اردوگاه‌ها و ...

 چ ـ مراكز تهيه ـ توزيع ـ نگهداري و فروش مواد خوردني , آشاميدني و بهداشتي:

ليست كليه  مراكز تهيه و توزيع،حمل و نقل،نگهداري و فروش مواد غذايي

شامل 43نوع: عطاري و بقالي، رستوران، چلوكبابي، سلف سرويس، تالارپذيرايي، كافه قنادي، سوپرماركت، لبنيات فروشي، فروشگاه‌هاي بزرگ، تعاوني و زنجيره‌اي، فروشگاه‌هاي گوشت، مرغ ماهي، ميگو، آلايش‌خوراك‌دامي  و موادپروتئيني، آشپزخانه‌ها، كبابي، حليم پزي، آش پزي، كله پزي، جگركي، سيراب و شيردان، اغذيه و ساندويچ، پيتزا، مرغ سوخاري، چاي‌خانه و قهوه‌خانه، آبميوه و بستني فروشي، بوفه، ميوه و سبزي فروشي، نانوایي‌ها، كارگاه‌ها و كارخانجات توليد انواع موادغذايي، نبات و آبنبات پزي، قندريزي، حلواسازي، عصاره(آبغوره و آبليمو و تهيه ترشي‌ها)، خشكبار، وسایل حمل و نقل موادغذايي،  انواع نان، لبنيات سازي، كشك سابي، بستني سازي.

ح ـ مراكز بهداشتي ـ درماني:

مراكز بهداشتي درماني عبارتند از بيمارستان‌ها ـآسايشگاه‌ها ـ زايشگاه‌ها ـ مطب‌ها ـ درمانگاه‌ها ـ آزمايشگاه‌هاي تشخيص طبي ـ بخش‌هاي تزريقات و پانسمان ـ آسايشگاه‌هاي معلولين ـ طب هسته‌اي ـ فيزيوتراپي ـ راديولوژي و مانند اين‌ها.

 خ ـ مراكز آ موزشي و تربيتي:

مراكز آموزشي و تربيتي عبارتند از مدارس ـ آموزشگاه‌هاي تحصيلي ـ حوزه‌هاي علميه ـ دانشكده‌ها ـ هنرستان‌ها ـ خوابگاه‌هاي مراكز آموزشي ـ پرورشگاه‌ها ـ مراكز تربيتي شبانه روزي ندامتگاه‌ها و مهدهاي كودك.

 

 

اهداف و وظايف

هدف كلي :

ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه

اهداف اختصاصي:

1 – كاهش موارد بيماري مرتبط با آب، غذا و ...

2 – كاهش هزينه مربوط به درمان

3 – كاهش مشكلات زيست محيطي

4 – بالا بردن سطح فرهنگ و اطلاعات بهداشتي جامعه

5 – اعمال و اجراي مقررات و استانداردهاي بهداشت محيطي

6 – ايمني غذاي سالم ...

وظايف:

1- بازديد و كنترل بهداشتي مراكز تهيه و توزيع و فروش مواد غذايي.

2- بازديد و كنترل بهداشتي مواد غذايي در مرحله توزيع و فروش.

3- بازديد و كنترل بهسازي و بهداشتي اماكن عمومي.

4- بازديد و كنترل بهداشت محيط بيمارستان‌ها و مراكز بهداشتي در ماني.

5- بازديد و كنترل كيفي و نظارت بر شبكه‌هاي آب آشاميدني شهري و روستايي.

6- بازديد و كنترل بهداشت محيط مدارس و همكاري در رفع مشكلات بهداشتي.

7- بازديد و كنترل مراكز يون ساز كه كاربرد پزشكي دارند.

8- حضور فعال در برنامه‌هاي كشوري كاهش اثرات سوانح و بلاياي طبيعي و غير طبيعي.

9- نظارت بر جمع آوري و دفع بهداشتي زباله‌هاي خانگي، صنعتي و تجاري و بيمارستاني.

10- بررسي در مورد تأثير هواي استنشاقي در سلامت انسان و توصیه‌هاي ضروري به مراجع ذيربط.

11- برنامه‌ريزي و اقدام در جهت كاهش مصرف دخانيات.

12- بازديد و كنترل بهداشت محيط محل نگهداري دام و طيور.

13- اجراي پروژه شهر سالم با تاكيد بر توصیه‌هاي سازمان جهاني بهداشت.

14- اجراي پروژه روستاي سالم با تأكيد بر بهسازي محيط روستا، بهسازي منابع آب آشاميدني، احداث و بهسازي مستراح‌هاي بهداشتي و اجراي روش‌های جمع آوري و دفع بهداشتي زباله.

15- نظارت بر نحوه جمع آوري و دفع بهداشتي زباله، فضولات حيواني وفاضلاب منازل.

16- رسيدگي به شكايات مردمي در زمينه مسائل و مشكلات بهداشتي از قبيل دفع غير بهداشتي فاضلاب، زباله، فضولات حيواني، خريد مواد غذايي تقلبي مشكوك به فساد و غيره